Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2007

Θλίψη...

Χάθηκε εν πλω λόγω έλλειψης φαρμάκων- «E» Online 09:55


Η απουσία προσωπικού και βασικών ιατροφαρμακευτικών υποδομών στην ακτοπλοΐα μας, αλλά και η αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε απομακρυσμένες περιοχές, οδήγησε έναν ακόμη άνθρωπο στο θάνατο.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Κυριακής στο Ε/Γ-Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ που εκτελούσε δρομολόγιο από Κύθνο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού νεαρή γυναίκα (29 ετών ή κατά αναφορές αυτοπτών 22) έπαθε κρίση επιληψίας. Στο πλοίο δεν υπήρχε γιατρός και η ίδια δεν είχε μαζί τα χάπια της με αποτέλεσμα να φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά νεκρή.

Από καταγγελίες αναγνωστών του Ethnos.gr ωστόσο που ήταν παρόντες στο πλοίο κατά τη διάρκεια του τραγικού γεγονότος, η εικόνα που περιγράφεται είναι πολύ μελανότερη. Όπως ανέφεραν η άτυχη κοπέλα δεν έπαθε κρίση στο πλοίο αλλά είχε ήδη αλυσίδα κρίσεων όταν κάποιοι (μάλλον συγγενείς ή οικείοι) την επιβίβασαν σε αυτό, με σκοπό να τη μεταφέρουν στην Αθήνα.

Στο πλοίο (είτε μαζί της είτε ως επιβάτες) υπήρχαν γιατροί αλλά και νοσηλευτής οι οποίοι επί τρεις ώρες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις με ηρεμιστικά. Όπως καταγγέλλουν, πλοίαρχος και πλήρωμα αρνήθηκαν να κάνουν έκκληση από τα μεγάφωνα για τυχόν κατάλληλα φάρμακα που θα είχε άλλος επιβάτης. Η κοπέλα εξέπνευσε τελικά μάλλον λόγω ανακοπής από τις απανωτές κρίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι μικρά νησιά όπως εν προκειμένω η Κύθνος αδυνατούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα περιστατικά, δεν έχουν υποδομές ή και μηχανισμό έγκαιρης κινητοποίησης για μεταφορά σε νοσοκομεία και τα πλοία που πραγματοποιούν τα ακτοπλοΐκά δρομολόγια δεν διαθέτουν υποδομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπισή τους.

www.ethnos.gr

Σήμερα λοιπόν πρωί πρωί μίλησα με μια φίλη μου και μου είπε το συμβάν αυτό.. Ήταν στο ίδιο πλοίο.. Οχι όμως μονάχα αυτό...Η φίλη μου αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της επιληψίας και προσπάθησε να βοηθήσει.. Μου είπε οτι ζητήθηκε από τα μεγάφωνα να φέρει όποιος επιβάτης είχε μαζί του επιληπτικά φάρμακα.. Και πήγε.. άκουσε πολλά ευχαριστώ από τον πατέρα της.. αφού δάκρυσε.. Μα δυστυχώς είχε κάνει τόσες κρίσεις που δεν μπορούσε να αναπνεύσει..και το αποτέλεσμα το διαβάσαμε πιο πάνω..

Το απαράδεκτο στην όλη υπόθεση είναι οτι το πλήρωμα δεν έκανε τίποτα γι να φέρουν ένα ταχύπλοο, ένα ελικόπτερο κάτι...Παρακάλαγαν οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας να κάνουν κάτι..Μα τίποτα...

Δεν ξέρω τι να πώ..αυτό που ξέρω είναι οτι επειδή και η φίλη μου έχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, άν και σε αρχικό στάδιο μπορεί να συμβεί, την έπιασαν τα κλάματα διότι μπήκε στη θέση της κοπέλας..

Δεν ξέρω άν θα πρέπει να υπάρχει γιατρός σε κάθε πλοίο, ή καλύτερη οργάνωση..Εγώ αυτό που ξέρω είναι οτι χάθηκε μια ζωή χωρίς καμιά προσπάθεια ουσιαστική για να κρατηθεί στη ζωή...Η επιληψία είναι κάτι που μπορεί να σε βρεί στα καλά καθούμενα, και δυστυχώς έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα..

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το site

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έτσι έγιναν τα πράγματα όπως τα αναφέρει η φίλη σου. Η κοπέλα ήταν ακριβώς πίσω μου στον μόλο της Κύθνου, όταν κατέρρευσε. Ήταν μαζί με άλλες 3 κοπέλες, δεν ξέρω αν ήταν συγγενείς της. Δεν διέκρινα γονείς να είναι μαζί.

Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε να μπει στο καράβι. Όταν άκουσα στην πρώτη ανακοίνωση που ζήταγαν γιατρό δεν πίστευα στ' αυτιά μου. Έπρεπε να πάει με ταχύπλοο στο Λαύριο ΑΜΕΣΑ. Δυστυχώς σε ένα νησί που απέχει 20 μόλις μίλια από το κοντινότερο λιμάνι (Λαύριο) δηλαδή 35-40 λεπτά με ένα ταχύπλοο, προτιμήθηκε η λύση των 3 ωρών με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά..

Το τραγικό είναι αυτό που γράφεις κι' εσύ, ότι η κοπέλα «έσβησε» αβοήθητη στην απίστευτη Ελλάδα του 2007. Χίλιες φορές κρίμα.

just..living!!! είπε...

Ακριβώς..

Απότι μου είπε η φίλη μου ήταν ο πατέρας της και η αδερφή της σίγουρα..

Τι να πώ πραγματικά..αυτό δεν ήταν αδικία και κρίμα,μα απαράδεκτο..

Σαν πολίτες καλούμαστε να είμαστε σωστοί,με τη ψήφο μας, τους φόρους μας κλπ, μα όταν το κράτος καλείται να παρέχει το πιο απλό πράγμα,τη σωστή οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών που σε κάεθ άλλη χώρα απλώς εννοούνται,εμείς εδώ, στην όμορφη Ελλάδα μας-διότι όμορφη είναι- καλούμαστε να προευχόμαστε να μην μας τύχει κάτι τέτοιο..

Ε τι να πώ πια..

paragrafos είπε...

Εμείς όπου παμε με την κορούλα μας έχουμε μαζί μας ένα βαλιτσάκι και μιρκή φιάλη οξυγόνου.

Από την κρίση δεν κινδυνεύει ο ασθενής. Ο ασθενής κινδυνεύει από τους... άλλους. Αν για παράδειγμα κάποιος προσπάθησε να τραβήξει την γλώσσα του ασθενούς, τότε έκανε έγκλημα χωρίς να το ξέρει. Ετσι κάνανε παλιά και πέθαινε ο κόσμος.

Μια επιληπτική κρίση είναι επικίνδυνη όταν δεν παροχευτεύονται τα σάλια του ασθενούς. Εμείς έχουμε και φορητό σάξιον.

Οταν παθαίνει κρίση το παιδι, με το οξυγόνο του δίνουμε αέρα, με το σάξιον τραβάμε τα σάλια, του δίνουμε υπόθετο βάλιουμ (στεζολιντ) και βουρ για το νοσοκομείο το οποιο ειδοποιούμε και μας περιμένουν ουτωσώστε σε περίπτωση που δεν πιάσει το υπόθετο να κάνουν στο παιδί ενδοφλέβια ηρεμιστική ένεση.

Αυτό έλειπε. Μια ενδοφλέβια ένεση! Αυτό θα ηρεμούσε την ασθενή από του σπασμούς.

Το παιδί μας έχει παθει εκατοντάδες επιληπτικά επεισόδια. Ζει χάρη στις οργανωμένες πρώτες βοήθειες που έχουμε πάντα μαζί μας.

Πώς την αφήσανε την κοπέλα να ταξιδέψει χωρίς ενα γιατρό με δυο αμπουλες ηρεμιστικές;

Τι να πω; Πάει τζάμπα η κοπέλα.

Εγώ στη θέση των συγγενών και φίλων της που την άφησαν να φύγουν, θα ένιωθα πολλές τύψεις.

Η επιληψία δεν σκοτώνει.

Η άγνοια σκοτώνει.

Σας φιλώ

Με αγάπη

Παράγραφος

just..living!!! είπε...

@paragrafos

Έτσι ακριβώς είναι..Η άγνοια όντως μπορεί αν σκοτώσει..

Ήταν λάθος χειρισμός της όλης κατάσατσης..Θα έπερεπε να υπήρχε καλύτερη οργάνωση και από τους γονείς,μα και από το πλήρωμα όσον αφορά την έκκληση να έρθει κάποιο ταχύπλοο να βοηθήσει ή οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να βοηθήσει..

Μακάρι να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια περιστατικά, διότι είναι κρίμα..

Καλή συνέχεια στο δικό σας έργο και στην χρήσιμη ενημέρωση που κάνετε..